Înainte de 2020, munca la distanță a fost un subiect de dezbatere.
Deși multe organizații ezitau să adopte politici de telemuncă, opiniile se schimbau treptat în favoarea muncii la distanță. Cercetările începuseră să demonstreze că munca la distanță îi făcea pe angajați mai fericiți și creștea productivitatea, economisind în același timp bani pentru întreprinderi în ceea ce privește imobiliarele și cheltuielile generale.
Cu toate acestea, la acea vreme, multe întreprinderi nu adoptaseră încă politici de lucru la distanță pe scară largă.
După cum știm cu toții, însă, odată cu COVID-19 a apărut munca la distanță la o scară pe care lumea nu a mai văzut-o niciodată.
Organizațiile care nu se angajaseră nici măcar o dată în lucrul la distanță au migrat brusc către un loc de muncă 100% virtual.
Pe parcursul anilor 2020 și 2021, majoritatea întreprinderilor au realizat pe propria piele avantajele și dezavantajele muncii la distanță. Multe dintre acestea fiind descoperite de sondaje precum sondajul Buffer’s State of Remote Work.
Avantaje: munca la distanță
În cursul anului 2020, companiile au început să realizeze că munca la distanță avea într-adevăr avantajele sale, printre care:
- Creșterea productivității angajaților
- Libertatea de a lucra oricând și oriunde
- Timp de deplasare zero
- Petrecerea mai mult timp cu familia
- Mai puține distrageri din partea colegilor
Pe scurt, posibilitatea de a lucra de acasă poate crește angajamentul angajaților, poate stimula satisfacția profesională, poate crește producția și poate produce beneficii pentru organizație.
Acestea fiind spuse, există și dezavantaje, în special atunci când întreaga forță de muncă este forțată să lucreze de acasă.
De exemplu:
- izolarea socială poate fi în detrimentul sănătății emoționale și mentale a angajaților
- Lucrul de acasă poate face dificilă deconectarea, iar unii angajați se trezesc suprasolicitați sau chiar epuizați
- Colaborarea cu colegii de muncă poate fi o provocare atunci când se lucrează de la distanță, ceea ce poate rezulta din faptul că:
- angajații folosesc software diferit,
- lucrează din fusuri orare diferite sau
- pur și simplu nu știu cum să lucreze de la distanță
Din astfel de motive, destul de mulți angajați și-au exprimat dorința de a se întoarce la locul de muncă – deși mulți au spus că ar dori să lucreze de la distanță, cel puțin o parte din timp.